Leesclub 1 : ‘Duivels Spel’ – Inge Verbruggen

Leesclub 1 : ‘Duivels Spel’ geschreven door Inge Verbruggen (Uitgeverij : Clavis Young Adult)

thumbnail_IMG_20191028_233227

 

Gisteren was het zover : het startschot van de eerste leesclub georganiseerd door Leuk Lezen en De Cover Madam !  Het was een beetje bang afwachten of genoeg interesse was, maar het werd best een zeer gezellige namiddag.

Onze keuze was snel gemaakt, het moest en zou ‘Duivels Spel’ worden.  Haar eerste boek ‘Doodverklaard’ was een zeer geslaagd debuut zodat van zodra we opvingen dat Verbruggen een tweede YA had geschreven we als één van de eersten waren met een exemplaar in onze handen en we het Inge Verbruggen-virus wilden overzetten.

Naast vier leesclubbers was de schrijfster zelf ook aanwezig en dat vonden we best wel een leuke extra.  Linda, één van de aanwezigen, schoof mee aan tafel om de sfeer even op te snuiven en te bekijken of een leesclub wel iets voor haar was.

Over de cover waren we het alleszins oneens.  Nathalie vond het geen voltreffer en zou het boek nooit vastgenomen hebben als ze het gespot had in een boekenwinkel.  Vooral de witte achtergrond vond ze niet geslaagd.  Wat Nathalie wel zou doen kantelen om de achterflap te lezen was het woord ‘duivels’ in de titel.  Sigrid daarentegen gaat (bijna) nooit af op het kaft.  Mooi of minder mooi, het is de korte inhoud of de naam van de auteur dat haar over de streep trekt.  Linda trad de mening van Sigrid bij, ook voor haar is het kaft niet het eerste dat haar doet aanzetten tot een aankoop.  Zij is van mening dat de cover zeer zeker aanslaat bij jongeren.  Ook de vermelding van ‘zenuwslopende’ jeugdthriller trekt haar aandacht.  Ann vond dan weer dat de witte achtergrond juist wel geslaagd was, hierdoor komen de personen die op de cover staan meer tot hun recht.

 

Het verhaal gaat in feite over de 17-jarige Lynsey die grotendeels door haar oudere zus Sophie werd opgevoed, daar de ouders meer met hun zaak bezig zijn dan met het gezin.  Sinds een jaar is Lynsey samen met Noah Haex, een schat van een jongen wiens ouders enkele jaren geleden gestorven zijn in een auto-ongeluk.  Alles verloopt zeer vlot in hun leven tot Noah niks meer van zich laat horen.  Verliep hun relatie dan toch niet zo goed ?  Heeft hij een accident gehad ?  Is hij ontvoerd ?  Beetje bij beetje komt Lynsey dichter bij de waarheid … een waarheid die gevaarlijker is dan ooit gedacht.

We waren het er allemaal over eens … de proloog is perfect ! Het zet je aan om verder te lezen, een vlammende inleiding die donker, mysterieus en hard is.  Verder wordt er gebruik gemaakt van hoofdstukken die zich afspelen in het heden (het leven van Lynsey) en het verleden (toen – het leven van een vriendengroep).  Ann had het in het begin redelijk moeilijk om telkens te switchen tussen het heden en het verleden.  Voornamelijk omdat de hoofdstukken uit het verleden nog te wazig waren.  De link tussen beide leefwerelden werd stilaan wel duidelijk en dan verliep het lezen opnieuw vlotter.  Dat negatieve gevoel ervaarden Nathalie en Sigrid niet.  Al bij al was bij ieder het boek gelezen na amper 2 à 3 dagen.

85151339_794277901073007_784077929498804224_n

Eensgezind waren we ook over de lievelingspersonages : Noah en hond Max.  Over het hoofdpersonage Lynsey werd best uitgebreid gediscussieerd daar zij kon staan en gaan waar ze wou,  haar ouders kwamen nooit aan bod.  Vooral Nathalie vond dit erg frappant.  Een discussie over ouderschap en zelfstandige, ondernemende pubers werd gestart.

Wat betreft thema’s springen volgens ons vooral moeilijke thuissituaties, ADHD, geocachen en groepsdruk onder jongeren sterk naar voor.

Over de schrijfwijze waren we het unaniem eens.  Inge Verbruggen schrijft vlot met hier en daar een grappige touch wat er voor zorgt dat het gewoonweg niet mogelijk is om dit boek weg te leggen.  We vonden het ook opmerkelijk dat er inhoudelijk geen enkele fout was, want eerlijk ‘Duivels Spel’ is geen boek om zomaar eventjes te lezen.  Er zitten, volgens ons, best wel wat elementen in waardoor het moeilijker is om terug te kunnen volgen als je het boek enkele dagen links zou leggen.

We kunnen dus concluderen dat Inge Verbruggen een verdomd ingenieuze jeugdthriller in elkaar heeft gepuzzeld die zeer zeker veel sterren waard is !

En nog een leuk weetje om af te sluiten … Inge fluisterde ons toe dat ze reeds aan het schrijven is aan haar derde YA !

Dikke merci ook aan Ilyo en Tommy, jullie boekenwinkel ’t Oneindig Verhaal is gewoonweg dè plaats om een gezellige leesclub te organiseren.  Praten over boeken in een winkel waar duidelijk veel boekenliefde heerst … de ideale combinatie !

 

Volgende leesclubboek wordt ‘Bloedmaan’ van Johnny Bollé.  (meer info volgt nog)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s